Om Jan kjær

Jan Kjær er født i Århus i 1971.

Han kom i lære som grafisk designer hos Finn Nygaard. Og da lærepladsen senere flyttede til København, flyttede Jan med. Efter uddannelsen arbejdede han som AD-assistent på reklamebureauet Advance.

Det var, mens han arbejdede på Advance, at Jan udgav sin første tegneserie: ‘Vor Frues Orden’ (1995). Han betragter ikke tegneserien som starten på sin forfatterkarriere, da der gik 9 år, før han udkom en ny bog. I ’Vor Frues Orden’ lavede Jan desuden alting forkert, manuskript, tegning og tryk gik galt. Så den dag i dag er Jan superglad for at have lavet bogen, for det var nok den, han lærte allermest af at lave.

Som 24-årig (i 1996) kom Jan Kjær ind på tegneserieskolen ‘The Kubert School’ i USA og gik der i to år. Her udviklede han sine tegneevner, men lærte især meget i faget ’manuskriptskrivning’, som blev undervist af Joe Edkin. Her stødte Jan for første gang på selve håndværket at skrive.

Og så skulle han lige prøve kræfter med verdens hårdeste branche. Filmbranchen i Hollywood. Jan arbejdede i 3 år i Los Angeles som koncept- og storyboard-tegner. I 2002 udløb hans visum og han valgte at rejse hjem.

Jan har arbejdet free-lance for LEGO (gennem reklamebureauet Advance) i 15 år (fra 1994-2009) og har lavet alt fra logo-illustrationer og tegneserier til reklamefilmsinstruktion og konceptudvikling.

Og netop historie- og konceptudvikling syntes han var særlig interessant, og kombineret med undervisningen fra USA gav det ham lysten til at prøve at lave sine egne historier.

I 2004 debuterede Jan med sin første ‘rigtige’ bog ‘Cyberzombien fra Subkælderen’ (lavet sammen med Ingo Milton). Samme år påbegyndte han arbejdet på Taynikma-serien med Merlin P. Mann. Fra 2005 til 2012 lavede Jan og Merlin 18 Taynikma-bøger sammen. Der er desuden blevet lavet en Taynikma-kortfilm “Legenden om Rax”, som har kørt på DR Ramasjang. Og en helt ny TAynikma-historie ”Skyggens Vilje” blevet lavet til et teaterstykke opført af Teater Vestvolden.

Jan Kjær skriver og tegner dagen lang, og siden debuten i 2004 er det blevet til 62 bøger og udgivelse i 15 lande.